ACTAN® – Oppervlaktebehandeling

Verven op gegalvaniseerd staal

Conventionele verven tonen onvoldoende hechting op thermisch verzinkte oppervlakken.
Een conversielaag is nodig om een goede hechting van de verf en langdurige bescherming van het staal te garanderen.
Op industriële productielijnen, warm fosfateren of chromateren door dompelen of spuiten in verschillende fasen geeft voldoende resultaten alleen wanneer de totale behandeling-fosfateren of chromateren gevolgd door aangepaste moffelverf- zorgvuldig gecontroleerd wordt.

Een ernstig probleem ontstaat wanneer dergelijk warm oppervlaktebehandelingen niet kan worden toegepast zoals het geval is voor industrieel onderhoud en maritieme schilderen, staalconstructies, touch-up werk aan coilcoated oppervlakken en het onderhoud van voertuigen en reparatiewerkzaamheden.

De gebruikelijke op polyvinylbutyral / fosforzuur gebaseerde primers en de gemodificeerde korte olie alkyden of epoxy ester primers normaal niet zorgen voor de verwachte verbeterde hechting ze bieden op staal of andere non-ferro metalen.

De technische redenen voor deze gebreken zijn bekend:

  • Overgebleven zuur in de uitgeharde film bij washprimers
  • Nadelige invloed op adhesie van zinkzepen gevormd door de aanwezigheid van vrije vetzuren in alkyd primers

T-wash of bijtende vloeistoffen zijn niet geschikt, waar gedeeltelijke verwering heeft plaatsgevonden.

Licht stralen kan onherstelbare schade aan de gegalvaniseerde laag op kwetsbare randen en hoeken veroorzaken.

ACTAN® GS

ACTAN®GS is een watergedragen -voc vrij- 1 component etching primer voor non-ferro metalen.
Het is een actief harssysteem op quasi neutrale pH dat bindt zich met zink oppervlak zonder de nadelen van gasvorming, blaasjes of scheuren veroorzaakt door de reactie van zink of resterende verontreinigingen bij zure en alkalische pH.

ACTAN® DU

ACTAN®DU20 is een amine adduct in water emulsie die is ontworpen om natte hechting van tweecomponenten watergedragen epoxy primers optimaliseren op non ferro ondergronden zoals gegalvaniseerd staal, aluminium en legeringen.
Met zijn specifieke amine functionaliteit biedt het product uitstekende natte en droge hechting op cross-linking van 100% en blijft voldoende water barrière voor langdurige bescherming met vaste en vloeibare epoxyharsen waarborgen. ACTAN®DU20 combinaties met vloeibare epoxyharsen biedt de mogelijkheid om VOC vrije coatingsystemen te ontwikkelen voor toepassing op gegalvaniseerd staal en met lange levensduur in diverse omgevingen zoals C5 en C5M in testen volgens ISO 12944-6.

Samen met BPA / BPF epoxyharsen, wordt het product gebruikt om watergedragen hechtprimer te maken voor absorberende en niet-absorberende substraten van bouwmaterialen.
Start formules zijn beschikbaar met vloeibare en vaste epoxyharsen.