Waterhontharder Tubilite®

Principe

Al naargelang de regio’s heeft het distributiewater (of putwater) een variabel gehalte aan kalk.
De aanwezigheid van kalk in het water is niet nadelig voor de gezondheid, in tegendeel.
Nochtans, een te hoge concentratie (hardheid) kan een bron van aanslag zijn, die leidingen verstopt en schade berokkent aan sanitair en elektro-huishoudinstallaties.

De waterontharder Tubilite® werkt volgens het principe van ionenuitwisseling op kunsthars. Het harde water (geladen met calcium) stroomt door duizenden harsmicrosferen, die het filtreren en transformeren in zacht water door het calcium vast te houden.

Een waterontharder voorkomt o.a. de problemen, veroorzaakt door kalk in het water.
Het hars, belast met natriumionen, ruilt deze om tegen calcium- en magnesiumionen, die verantwoordelijk zijn voor de waterhardheid.

Minder kalk levert energiebesparing en dus ook geldbesparing op.

Werking

Wanneer het hars verzadigd is, schakelt de waterontharder over naar de regeneratie. Na het spoelen tegen de stroom in (of «Backwash»), gaat de regeneratie verder met het opzuigen van de pekeloplossing dat met een speciaal zout verkregen is.

Dit inzouten verwijdert het calcium uit het hars.
Ten slotte wordt het hars een laatste keer gespoeld. De regeneratie is volledig voorgeprogrammeerd en geautomatiseerd in functie van het verbruik en de kwaliteit van het water (regenereert ongeveer om de 6 dagen).

Het natriumgehalte in het ontharde water kan bij een normaal voedingsregime als verwaarloosbaar beschouwd worden.

Na de regeneratie kan een nieuwe onthardingscyclus aanvangen.
Het water, dat via een waterontharder circuleert, is volledig zacht (alle kalk is verwijderd).
Het is echter wel mogelijk een bepaalde hardheidsgraad te behouden. Daarom zijn al onze toestellen uitgerust met een mengkraan om hard water met onthard water te kunnen mengen.

Voordelen

  • Zacht water voor een zachte huid.
  • Baden en douchen met zacht water reinigen en ontspannen je lichaam beter. Kortom, het gebruik van zacht water is van groot belang voor een betere lichaamsverzorging.
  • Zacht water zorgt ervoor dat je wasgoed langer zijn kwaliteiten behoudt. Gedetailleerde studies tonen aan dat wassen met kalkrijk water de levensduur van het linnen met gemiddeld één derde vermindert.
  • Door vooraf de kalk uit het water te verwijderen heeft u tot 50 % minder waspoeder nodig. Hard water slorpt immers 100 gr zeep op per hardheidsgraad en per m³. Met andere woorden: bij een hardheid van 30°f gaat er 3 kg waspoeder per m³ water verloren.
    Met hard water zal uw afwasmiddel het vaatwerk niet half zo mooi doen glanzen. Zelfs met het beste afwasmiddel zal u kalkafzetting op uw vaatwerk niet kunnen voorkomen of verwijderen. Met zacht water glanst uw afwas mooier en is hij ook beter en hygiënischer gereinigd.
  • Met zacht water hoeft u bij het poetsen niet zo hard te werken. Bij het schoonmaken van de badkamer of van verchroomde of roestvrij stalen voorwerpen, wordt het poetsen vergemakkelijkt dankzij zacht water. Bovendien blijft alles dan langer schoon en moet u dus niet zo vaak poetsen. Zo spaart u water, schoonmaakproducten en… spierkracht.
  • Kalkafzetting vermindert drastisch de levensduur van zelfs de beste waterleidinginstallaties. Het herstellen van leidingen en het voortijdig vervangen van toestellen die erop aangesloten zijn, kan u nodeloos veel geld kosten.
  • Bovendien zal door kalkafzetting ook de energierekening aanzienlijk oplopen. In een kalkaangeslagen geiser zullen aanzienlijke warmteverliezen voortvloeien uit deze onvoldoende isolering.

Tubimeter SUPER (Mecanisch)

Deze klep is uitgerust met een by-pass, een mengkraan en een besparingssysteem van het regeneratiewater.

VOLUMETRISCHE REGENERATIE

De ingebouwde debietmeter regelt automatisch de regeneratie van het hars in functie van het waterverbruik.
Dankzij het geïntegreerde besparingssysteem van het regeneratiewater verbruikt de Tubimeter S
minder water en zout.

Tubimeter SUPER E (Electronisch)

Volledig elektronisch. Het ingebouwde besturingssysteem heeft drie verschillende programma-opties:

CHRONOMETRISCHE REGENERATIE

De tijd tussen elke regeneratie wordt geprogrammeerd. De regeneratie begint automatisch op het geselecteerde tijdstip.

DIRECTE OF UITGESTELDE VOLUMETRISCHE REGENERATIE

Op de display verschijnt het watervolume. Bij “0” waarde wordt de regeneratie onmiddellijk of op het geselecteerde tijdstip geactiveerd. (Fabrieksinstelling).

DIRECTE OF UITGESTELDE VOLUMETRISCHE REGENERATIE MET KALENDERFORCING

De regeneratie begint onmiddellijk of op het ingestelde tijdstip zonder rekening te houden met het resterende watervolume.

Bedieningsklep met By-pass

Al onze kleppen zijn uitgerust met bronzen aansluitingen, een by-pass en een mengkraan. Via de by-pass kan men gemakkelijk de waterontharder tijdelijk uitschakelen wanneer zacht water niet vereist is, zoals bij het besproeien van het gazon of het vullen van een zwembad.
De mengkraan dient om een kleine hoeveelheid hard water te mengen met onthard water. Zo wordt de zachtheid van het water afgesteld volgens uw persoonlijke wensen.

Container

Bestaat uit een zoutreservoir met deksel, het geheel is afgewerkt met een afneembare kap.

De container is beschikbaar in twee modellen:

De MINI versie, ideaal bij plaatsgebrek.

Zijn compacte afmeting heeft geen enkele invloed op zijn efficiëntie, dit model kan tot ~30kg zout bevatten voor 8 liter hars.

De standard versie is het ideale compromis tussen autonomie, efficiëntie en afmetingen.
Het reservoir kan tot ~75kg zout bevatten en een harsreservoir van 12, 18 of 24 liter.
Deze eigenschappen verzekeren een lange en perfecte levensduur.

Veiligheidssysteem

Onze waterontharders zijn standaard uitgerust met een dubbel veiligheidssysteem, met als doel het overlopen te voorkomen tijdens het vullen van het zoutreservoir met water. Deze beveiliging, ogenschijnlijk overbodig, heeft haar doeltreffendheid bewezen bij stroomonderbreking tijdens het vullen van het reservoir.

Dit dubbele systeem beschermt ook tegen een eventuele storing, bvb. door in circulatie gebrachte onzuiverheden in de leidingen tijdens werken.

De veiligheidsklep is een actief element dat, door de werking van de vlotter, de toevoer van water in het zoutreservoir stopt. Dit “preventief” proces voorkomt een te veel aan water in het reservoir.

De overloop is een passief element dat, aangesloten op een waterafvoer, het teveel aan water in het zoutreservoir naar de riolering evacueert.

Dit “genezend” proces voorkomt, bij een storing van het vulsysteem, het onder water lopen van het lokaal.